Logo

    

      Overbeek garden Design

Informatie

     Overbeek Garden Design
     Maasoord 17
     3448 BL  Woerden
     T 0348 - 424 305
     T 06 - 54 61 43 82

     E info@tuinvragen.com
     I www.overbeek-gardendesign.nl/

Nieuwe bestrijding van de Taxuskever. Afdrukken E-mail

Taxuskever bestrijden met "Compost Speciaal": 
 >>>>>>>DIRECT BESTELLEN <<<<<<<<
De Taxuskever of de gegroefde lapsnuitkever is een kleine bijna zwarte kever die zeer veel schade kan aanrichten in tuinen en plantsoenen.
Sinds een aantal jaren worden er steeds meer uitheemse lapsnuitkevers (bruin gevlekt)gevonden, sommige van deze uitheemse kevers leven soms wel tot 4 jaar.

 

 
Gegroefde lapsnuitkever of taxuskever.


Wat voor schade geeft de inheemse taxuskever:
Ook de inheemse taxuskever breidt zich explosief uit en wordt ook steeds minder kieskeurig.
Ruim 20 jaar geleden kwam de kever bijna alleen maar voor in de Taxus waar die ook zijn naam aan dankt. De laatste jaren is de kever te zien op Rhododendron, Hedera, Azalea, Camelia, Hortensia, Viburnum tinus en Prunus laurocerassus. De kever eet hapjes uit de randen van het blad en heeft bij voorkeur harde bladeren zoals Hedera en Rhododendron.

 Hapjes uit de rand van het blad is typisch de taxuskever.


Hoe leeft de taxuskever en larve:
De levenscyclus van de inheemse taxuskever van larve tot kever is ongeveer 1 jaar, de taxuskevers zijn bijna altijd vrouwelijk maar kunnen zich ongeslachtelijk voortplanten. De larve is nog schadelijker dan de kever maar doet zijn schadelijke werk onder de grond, ze eten aan wortels en de wortelhals. Vaak merk je dat een plant ineens los op de grond ligt en blijkt dan geen of weinig wortels meer te hebben.
Planten die vaak aangevreten worden zijn: Sedum, Heuchera, Saxifraga,Fuchsia en andere planten met vlezige wortels. Ook heesters en zelfs bomen kunnen door de larve worden aangevreten.

 Larve eet ongemerkt alle wortels op.

Hoe kan ik de taxuskever bestrijden:
Het bestrijden van deze vreters is niet zo makkelijk maar niet onmogelijk. In Boskoop op de kwekerijen leggen ze vaak een aantal planken tussen de planten. De larve kruipt hier dan onder zodat ze makkelijk gevangen kunnen worden, ook het los laten van een paar kippen kan goed helpen. Op kwekerijen worden ook wel chemische middelen gebruikt maar die zijn niet geschikt voor de siertuin.
De larve (5,5 tot 12 mm) is in de tuin wel te bestrijden met speciale aaltjes, deze kleine wormpjes leven in de larve en blijven zich voortplanten tot alle larve opgegeten zijn. Een nadeel van deze methode is dat de aaltjes een beperkte houdbaarheid hebben en alleen actief zijn bij een voldoende hoge bodemtemperatuur (mei tot september).
De kever is eigenlijk niet te bestrijden, hooguit kan men de kever vangen door kranten onder de struiken te leggen en te schudden aan de planten zodat ze eruit vallen. Ze kruipen echter ook in de grond en zijn s’ avonds en s’nachts actief.

Een nieuwe doeltreffende milieuvriendelijke methode:
In samenwerking met Bayer Cropscience heeft een Composteringsbedrijf een produkt ontwikkeld bestaande uit een compost waarin een unieke schimmel is geënt die ziekteverwekkend is voor onde andere lapsnuitkevers. Alle stadia van de inheemse en uitheemse taxuskever, de eitjes,de larve en de poppen worden bij aanraking door deze schimmel geïnfecteerd, waarna ze zullen sterven. Op kwekerijen is meerdere jaren deze methode getest en de resultaten zijn zeer positief.
Behalve dat compost voeding brengt voor de planten en de bodembiologie stimuleert, waardoor planten gezonder en meer weerbaar worden tegen plantenziektes, bestrijdt deze dus nu ook alle stadia van de lapsnuitkevers.
Het afstrooien van de gehele tuin met een laag van 2 cm is al voldoende. 1 maal per jaar herhalen van deze behandeling is voldoende om een bestaande plaag te bestrijden en een nieuwe plaag te voorkomen.

Enkele ervaringen en vragen zijn te bekijken op www.mijntuingeheim.nl/taxuskever-gaat-flink-tekeer-in-nederlandse-tuinen/

BESTELLEN kan direct via de volgende link op onze webshop:
http://www.gardenspecials4u.nl/4411325/compost-speciaal-tegen-taxuskever

 

Neem voor meer informatie contact op via  Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken    
met Geral Overbeek we helpen je graag verder.